Нов вариант на COVID-19 се разпространява в Европа. XEC, който е

...
Нов вариант на COVID-19 се разпространява в Европа. XEC, който е
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: COVID вариантът ХЕС е много лек - колебаеш се болен ли си, или не си

Нов вид на COVID-19 се разпространява в Европа. XEC, който е композиция от разновидностите KS.1.1 и KP.3.3, е открит за първи път в Германия през лятото. Той вече е разпознат в 15 страни. 

" ХЕС е доста лек - колебаеш се болен ли си, или не си. В огромната си част хората не вървят на доктор. Карантина е юридически термин, само че здравната нравственос сочи, че когато си болен, е добре да стоиш у дома и да се пазиш ", изясни по този повод главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев в " Твоят ден "  по NOVA NEWS във вторник.

Сред признаците са дразнене в гърлото и лека изнемощялост.

" Възможно е да се вдигне температурна, само че по-скоро не е особено. Водещи са деянията в горните дихателни пътища, само че има и болки в мускулите. Протича за 3-4 дни. При затруднения се появява пневмония, само че това се случва при дребен % от пациентите. Лечението се организира симптоматично ", добави той. 

Коронавирус ще се трансформира още и ще се появяват нови варианти, подсети Кунчев. " Въпрос на преценка е дали желаеме да се предпазим. Ако обаче попадаме в рисковите групи, това е наложително. При леката клинична картина хващаме единствено върха на айсберга. Огромната част от заболеваемостта не е записана и действителната е 5-10 пъти над формалната. Маски са нужни единствено тук-там, където се струпват заболели хора ", уточни доцент Кунчев. 

След като към този момент беше регистриран първият случай на грип, основният държавен здравен инспектор уточни, че H3N2 и H1N1 са включени във имунизациите.

" Трябва да са ваксинирани тези, за които е значимо - възрастни, хроничноболни, бременни. Всички ваксини към този момент са в България. В началото на октомври ще създадем конференция, с цел да напомним, че стартира сезонът на имунизациите. Последните три месеца на годината са най-подходящи. В края на януари се доближава пикът на епидемията - това се повтаря от няколко години насам ", напомни той.

Доц. Кунчев сигнализира, че не популяризира крем срещу стави, нито каквито и да било лекарства. Той изясни, че нуждаещи се са му звънели от разнообразни страни, само че той изрично е отрекъл да взе участие в реклама, която се популяризира в обществените мрежи
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР